Fűszeres csirkemájpástétom recept

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 20 dkg libazsír (vagy kacsazsír, sertészsír)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl édes fehérbor
- 8 db friss zsályalevél (vagy 1 tk szárított)
- 1 tk kakukkfű (szárított)
- 1 tk majoránna (szárított)
- 1 tk oregánó (szárított)
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 tk só
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a libazsírt, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát és kisebb lángon 15 perc alatt karamellizáljuk szép világos színűre. A karamellizálás végefelé adjuk hozzá a fokhagymát is.
Közben tisztítsuk meg a májat az inas részektől, majd vágjuk nagyobb darabokra (2-3 felé) és adjuk hozzá a hagymához. Ezután adjuk hozzá a friss zsályaleveleket, keverjük össze, majd pároljuk kb 5 percig.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, forgassuk össze, majd öntsük fel a borral. (a sót majd csak a végén adjuk hozzá!!!)
Ezután kisebb lángon, többször átforgatva pároljuk 15 percig, hogy a máj kellően átsüljön, de nehogy kiszáradjon, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
Amikor a máj már csak langyos, vegyük ki belőle a zsályaleveleket, majd adjuk hozzá a sót és botmixerrel pépesítsük, vagy turmixoljuk le (közben kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk).
Ezután öntsük át egy tálba, takarjuk le, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig. Ízlés szerint önthetünk rá egy vékony réteg zsírt, majd úgy tegyük be a hűtőbe pár órára vagy akár egész éjszakára, hogy az ízek jól összeérjenek.
A zsírréteggel felöntött pástétom akár egy hétig is eláll a hűtőben. Kínálhatjuk például reggelire vagy éppen vacsorára. Egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel, vagy ízlés szerint egy szelet sós kaláccsal.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »