Fasírttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tortalapokhoz:
- 1 kg darált pulykahús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 ek só
- 3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Sajtkrémhez:
- 100 g reszelt füstölt sajt
- 30 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
Krumplipüréhez (külső réteg):
- 1 kg krumpli
- 100 g vaj
- 2 dl tej
- só
- őrölt bors
- reszelt szerecsendió
Díszítéshez:
- szeletelt bacon
- póréhagyma
Elkészítése:
Először a díszítéshez készült bacon rózsákat készítem el. A vékony szelelt bacont felcsavarom és muffin sütőformában 200 fokon 30 perc ropogósra sütöm.
A krumplipüré elkészítéséhez meghámozom a krumplit, apró kockára vágom. Egy fazékba teszem és felengedem annyi vízzel, amennyi épp ellepi a krumplit, megsózom és puhára főzöm.
Amikor a krumpli megpuhult, leszűrőm róla a főzővizet. Hozzáadom a vajat, tejet, ízlés szerint további fűszereket (bors, szerecsendió), majd krémesre turmixolom.
A tortalap hozzávalóit összekeverem, 3 részre elosztom és kb 15 cm átmérőjű tortaformában (esetleg jénai tálban) külön lapokat sütök belőle. 200 fokon 35 percig sül egy réteg. A kész tortalapokat félreteszem hűlni.
A sajtkrémhez fokhagymás besamel mártást készítek. Megolvasztom a vajat és hozzáadom a fokhagymakinyomón áttört (vagy reszelt) fokhagymát. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett a már megpirult fokhagymás vajhoz hozzáadom a 3 evőkanál lisztet és ezt is lepirítom, majd felöntöm a meleg 3 dl tejjel és 2 percig forralom. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem és amikor kissé kihűlt hozzákeverem a reszelt füstölt sajtot. Félreteszem hűlni.
Egy kihűlt húslapot a kínálótálra teszek és megkenem a sajtkrém felével. Ráborítom a második lapot is és ezt is megkenem a maradék sajtkrémmel. Az utolsó lapra és a torta oldalára rásimítom a krémes krumplipürét.
Díszítésként az oldalára habzsákból kis krumplipüré halmokat nyomok, tetejére bacon rózsát és póréhagymát teszek.