Fasírttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tortalapokhoz:

  • 1 kg darált pulykahús
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek só
  • 3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
  • 2 tojás

Sajtkrémhez:

  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • 30 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej

Krumplipüréhez (külső réteg):

  • 1 kg krumpli
  • 100 g vaj
  • 2 dl tej
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió

Díszítéshez:

  • szeletelt bacon
  • póréhagyma

Elkészítése:

Először a díszítéshez készült bacon rózsákat készítem el. A vékony szelelt bacont felcsavarom és muffin sütőformában 200 fokon 30 perc ropogósra sütöm.

A krumplipüré elkészítéséhez meghámozom a krumplit, apró kockára vágom. Egy fazékba teszem és felengedem annyi vízzel, amennyi épp ellepi a krumplit, megsózom és puhára főzöm.

Amikor a krumpli megpuhult, leszűrőm róla a főzővizet. Hozzáadom a vajat, tejet, ízlés szerint további fűszereket (bors, szerecsendió), majd krémesre turmixolom.

A tortalap hozzávalóit összekeverem, 3 részre elosztom és kb 15 cm átmérőjű tortaformában (esetleg jénai tálban) külön lapokat sütök belőle. 200 fokon 35 percig sül egy réteg. A kész tortalapokat félreteszem hűlni.

A sajtkrémhez fokhagymás besamel mártást készítek. Megolvasztom a vajat és hozzáadom a fokhagymakinyomón áttört (vagy reszelt) fokhagymát. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett a már megpirult fokhagymás vajhoz hozzáadom a 3 evőkanál lisztet és ezt is lepirítom, majd felöntöm a meleg 3 dl tejjel és 2 percig forralom. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem és amikor kissé kihűlt hozzákeverem a reszelt füstölt sajtot. Félreteszem hűlni.

Egy kihűlt húslapot a kínálótálra teszek és megkenem a sajtkrém felével. Ráborítom a második lapot is és ezt is megkenem a maradék sajtkrémmel. Az utolsó lapra és a torta oldalára rásimítom a krémes krumplipürét.

Díszítésként az oldalára habzsákból kis krumplipüré halmokat nyomok, tetejére bacon rózsát és póréhagymát teszek.