Karácsonyi töltött csirke recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- 1 egész, konyhakész csirke
- só, bors
- 1 rozmaringág
- 1 narancs
- olaj
A töltelékhez (ez a töltelék a csirke nagyságától függően 2 csirke töltéséhez is elegendő):
- 20 dkg csirkemell filé
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg vörös áfonya
- 10 dkg egész mandula
- aprított petrezselyemzöld
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 narancs reszelt héja
- kb 1 dl édes fehérbor
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt szilvát és a barackot kisebb darabokra vágjuk, majd az áfonyával együtt egy edénybe tesszük és felöntjük a borral. Pár perc alatt felfőzzük, majd szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni.
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk és egy késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejszínt, majd az egészet krémes állagúra turmixoljuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor egy botmixert is használhatunk hozzá.
A húsos masszához hozzáadjuk az aszalványokat, petrezselymet, narancs héját és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk. A kész tölteléket egy nagyobb habzsákba töltjük.
A csirkét megmossuk, az esetlegesen rajtamaradt tollakat leszedjük. A belsejét alaposan megsózzuk és borsozzuk. A bőrét kézzel fellazítjuk. A habzsákra vágunk egy nagyobb lyukat és a csirke bőre alá töltjük a tölteléket.
A maradék tölteléket vagy egy másik csirkébe töltjük vagy folpackba csomagoljuk és rúddá formázzuk. A töltelékes rudat alufóliába csomagoljuk, majd a sütés utolsó 30 percére a csirke mellé tesszük és ezt is megsütjük. Hidegtálakra vagy a megsült csirke mellé tálaljuk.
A csirke hasüregébe töltjük a feldarabolt narancsot és a rozmaringot. A csirkét áttesszük egy tepsibe vagy jénaiba, majd a két lábát egy spárgával összekötjük. Kívülről is alaposan besózzuk és borsozzuk. Kevés olajat öntünk rá és a kezünkkel elkenjük a csirkén.
165 fokra előmelegített sütőben kilogrammonként kb 1 órán át sütjük a csirkét. Tehát egy kb 2,5 kg-os csirkét nagyjából 2,5 órán át sütünk. Időnként meglocsoljuk a szaftjával.
Mazsolás rizzsel és a maradék, megsütött töltelékkel tálaljuk.