Céklásrizottó papírban sült csirkével recept
Hozzávalók:
Rizottó:
- 20 dkg arborio rizs
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 cékla
- 1 dl száraz fehérbor
- kb 8 dl húsalaplé
- 2 ek olaj
- 5 dkg vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- só, bors
Papírban sült csirke:
- 1 egész csirkemell (csont és bőr nélkül)
- 1-1 kk szárított kakukkfű és rozmaring
- 2 ek vaj
- só, bors
- zsírpapír
Elkészítése:
A csirkemellet vágjuk ketté, dörzsöljük be a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és helyezzük egy-egy nagyobb zsírpapírra. Morzsoljuk rá a vajat és csomagoljuk be, mint a szaloncukrot.
Tegyük egy tepsire és 180 °C-on süssük kb 35-40 percig.
A céklát hámozzuk meg és reszeljük finomra.
Felhevített olajon pároljuk üvegesre a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a rizst és kevergessük addig, amíg opálossá nem válik. Ezután öntsük hozzá a bort és hagyjuk, hogy beszívja a rizs, majd adjuk hozzá a céklát és merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet (mindig csak akkor, amikor a rizs már beszívta a folyadékot) és párszor átkeverve főzzük készre.
Végül keverjük bele a vajat és a parmezánt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Azonnal tányérra szedjük, ráhelyezzük a felszeletelt csirkehúst és megszórjuk zöldhagymával.