Bolognai csirkecomb petrezselymes burgonyával recept
Hozzávalók:
- 4 db felső csirkecomb
- 720 ml házi bolognai szósz
- 2 ek étolaj
A körethez:
- 60 dkg burgonya
- 1 ek étolaj
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 tk ételízesítő vagy só ízlés szerint
Bolognai szósz hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 kis fej zeller
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika (lehet kápia is)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- babérlevél összemorzsolva vagy darálva
- rozmaring ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A csirkecombot kiféléztem, a bőrét lehúztam és kissé megsóztam a húsokat.
Az oljat a szósszal egy serpenyőbe tettem és rá a megmosott combokat, majd fedő alatt puhára főztem.
A krumplit megmostam és héjában megfőztem. Amikor megfőtt leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem. A héját lehúztam és feldaraboltam.
Egy tálba tettem, ételízesítővel megszórtam. Egy ek étolajon a vágott petrezselyemzöldjét átfuttattam és összekevertem vele a krumplit.
A paradicsomot ledarálom, felfőzöm, az összes zöldséget lereszeltem, étolajon átpárolom, majd leturmixolom és a paradicsomba öntöm.
Fűszerezem, ez egyéni ízlés szerinti mennyiségben a fenti fűszerekkel. Pl a cukor mennyisége a paradicsom savanyúságától is függ. Kb fél óráig főzöm, aztán üvegbe töltöm, tartósítót szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.
Felhasználáskor a darált húst átfuttatom zsíron, amíg elszíneződik, utána ráöntök egy üveg szószt és készre főzöm a húst benne.