Spekulatius sajttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 200 g spekulatius keksz (vagy mézeskalács)
- 60 g vaj
A töltelékhez:
- 180 g fehér csokoládé
- 600 g mascarpone
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer (vagy spekulatius fűszer)
- 2 evőkanál ropogós spekulatius krém (púpos)
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
A díszítéshez:
- 200 ml habtejszín
- spekulatius keksz (egészben és darálva is)
- spekulatius krém
Elkészítése:
Alap:
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vagy állítható tortaforma oldalát sütőpapírral fedjük és rátesszük egy nagyobb lapos tányérra.
A kekszes keveréket egyenletesen belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Krém:
Gőz felet a csokit és 3 evőkanálnyi tejszínt (mérjük ki a 2 dl-ből) összeolvasztunk, majd langyosra hűtünk.
Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a fűszerrel és a krémmel. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a már hideg vagy éppen csak langyos csokit és azzal is jól összedolgozzuk.
A maradék tejszínt majdnem teljesen keményre felverjük a habfixálóval. Ezután hozzáadjuk a mascarponés keverékhez és kemény, stabil krémmé keverjük kézi robotgép segítségével. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, akkor adhatunk hozzá kevés porcukrot. Nekünk elég édes volt így is.
A krémet az alapra kanalazzuk és elegyengetjük, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Díszítés:
Levesszük a torta oldaláról a formát. A torta oldalát kitesszük spekulatius kekszekkel úgy, hogy a mintás oldala nézzen kifelé. A tejszínt felverjük, csillagcsöves habzsákba tesszük és ízlés szerint díszítjük vele, valamint a kissé felolvasztott krémmel a torta tetejét.
Szeletelve kínáljuk.