Spekulatius sajttorta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 200 g spekulatius keksz (vagy mézeskalács)
- 60 g vaj
A töltelékhez:
- 180 g fehér csokoládé
- 600 g mascarpone
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer (vagy spekulatius fűszer)
- 2 evőkanál ropogós spekulatius krém (púpos)
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
A díszítéshez:
- 200 ml habtejszín
- spekulatius keksz (egészben és darálva is)
- spekulatius krém
Elkészítése:
Alap:
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vagy állítható tortaforma oldalát sütőpapírral fedjük és rátesszük egy nagyobb lapos tányérra.
A kekszes keveréket egyenletesen belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Krém:
Gőz felet a csokit és 3 evőkanálnyi tejszínt (mérjük ki a 2 dl-ből) összeolvasztunk, majd langyosra hűtünk.
Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a fűszerrel és a krémmel. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a már hideg vagy éppen csak langyos csokit és azzal is jól összedolgozzuk.
A maradék tejszínt majdnem teljesen keményre felverjük a habfixálóval. Ezután hozzáadjuk a mascarponés keverékhez és kemény, stabil krémmé keverjük kézi robotgép segítségével. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, akkor adhatunk hozzá kevés porcukrot. Nekünk elég édes volt így is.
A krémet az alapra kanalazzuk és elegyengetjük, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Díszítés:
Levesszük a torta oldaláról a formát. A torta oldalát kitesszük spekulatius kekszekkel úgy, hogy a mintás oldala nézzen kifelé. A tejszínt felverjük, csillagcsöves habzsákba tesszük és ízlés szerint díszítjük vele, valamint a kissé felolvasztott krémmel a torta tetejét.
Szeletelve kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »