Spekulatius sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Az alaphoz:

  • 200 g spekulatius keksz (vagy mézeskalács)
  • 60 g vaj

A töltelékhez:

  • 180 g fehér csokoládé
  • 600 g mascarpone
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer (vagy spekulatius fűszer)
  • 2 evőkanál ropogós spekulatius krém (púpos)
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

A díszítéshez:

  • 200 ml habtejszín
  • spekulatius keksz (egészben és darálva is)
  • spekulatius krém

Elkészítése:

Alap:

A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vagy állítható tortaforma oldalát sütőpapírral fedjük és rátesszük egy nagyobb lapos tányérra.

A kekszes keveréket egyenletesen belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.

Krém:

Gőz felet a csokit és 3 evőkanálnyi tejszínt (mérjük ki a 2 dl-ből) összeolvasztunk, majd langyosra hűtünk.

Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a fűszerrel és a krémmel. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a már hideg vagy éppen csak langyos csokit és azzal is jól összedolgozzuk.

A maradék tejszínt majdnem teljesen keményre felverjük a habfixálóval. Ezután hozzáadjuk a mascarponés keverékhez és kemény, stabil krémmé keverjük kézi robotgép segítségével. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, akkor adhatunk hozzá kevés porcukrot. Nekünk elég édes volt így is.

A krémet az alapra kanalazzuk és elegyengetjük, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

Díszítés:

Levesszük a torta oldaláról a formát. A torta oldalát kitesszük spekulatius kekszekkel úgy, hogy a mintás oldala nézzen kifelé. A tejszínt felverjük, csillagcsöves habzsákba tesszük és ízlés szerint díszítjük vele, valamint a kissé felolvasztott krémmel a torta tetejét.

Szeletelve kínáljuk.