Hozzávalók:
Az alaphoz:
A töltelékhez:
A díszítéshez:
Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vagy állítható tortaforma oldalát sütőpapírral fedjük és rátesszük egy nagyobb lapos tányérra.
A kekszes keveréket egyenletesen belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Gőz felet a csokit és 3 evőkanálnyi tejszínt (mérjük ki a 2 dl-ből) összeolvasztunk, majd langyosra hűtünk.
Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a fűszerrel és a krémmel. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a már hideg vagy éppen csak langyos csokit és azzal is jól összedolgozzuk.
A maradék tejszínt majdnem teljesen keményre felverjük a habfixálóval. Ezután hozzáadjuk a mascarponés keverékhez és kemény, stabil krémmé keverjük kézi robotgép segítségével. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, akkor adhatunk hozzá kevés porcukrot. Nekünk elég édes volt így is.
A krémet az alapra kanalazzuk és elegyengetjük, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Levesszük a torta oldaláról a formát. A torta oldalát kitesszük spekulatius kekszekkel úgy, hogy a mintás oldala nézzen kifelé. A tejszínt felverjük, csillagcsöves habzsákba tesszük és ízlés szerint díszítjük vele, valamint a kissé felolvasztott krémmel a torta tetejét.
Szeletelve kínáljuk.