Epres-túrós alagút recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10-12 nagyobb földieper
- 1 tasak piros tortazselé
- a forma méretétől függően kb 15 dkg babapiskóta
Krémhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 7,5 ml folyékony édesítőszer
- fél citrom facsart leve és reszelt héja
- 1 c hidegen keverhető vanília ízű krémpor
- 0,5 l tej
- 1 csg színtelen, főzés nélküli zselatin (zselatinfix)
Elkészítése:
A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük, majd vastagabb szeletekre vágjuk.
Egy keskeny, hosszúkás, de magasabb falú sütőformát (én őzgerinc formát használtam) a pereméig frissentartó fóliával kibélelünk és az aljára helyezzük az eperszeleteket.
Elkészítjük a tortazselét (a tasakon előírtak szerint) és miután félig kihűlt, de még folyékony állagú, egyenletesen elosztva ráöntjük az eperszeletekre, majd hűtőszekrénybe tesszük, mindaddig, míg elkészítjük a túrós krémet.
A túróhoz hozzáadjuk az édesítőszert, belereszeljük a citrom héját, majd ráfacsarjuk a citrom levét és alaposan összekeverjük. Egy keverőtálban elkészítjük a pudingot (a tasakon előírtak szerint), majd a túróhoz adva habverő segítségével összekeverjük. Ezt követően a krémbe keverjük a főzés nélküli zselatint.
Az így kapott túrókrémet egyenletesen elosztjuk az ekkora megszilárdult epres gyümölcskocsonyán, végül babapiskótával végigrakjuk a tetejét. Frissentartó fóliával lefedjük és lehetőség szerint pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt egy tálcát óvatosan a sütőforma tetejére teszünk, majd határozott mozdulattal átfordítjuk a desszertet a tálcára, majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletekre vágva kínáljuk.
Tipp:
A desszert természetesen cukorral is elkészíthető, ebben az esetben a 7,5 ml mennyiségű édesítőszernek megfelelő kb 100 g cukrot kell a krémbe tennünk, de nyilván ez ízlés kérdése. Tálaláskor feldobhatjuk némi tejszínhabbal, citromkarikával, mentalevéllel, stb.
Tortaformában készítve akár az ünnepi asztal ékessége is lehet!