Epres-túrós alagút recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10-12 nagyobb földieper
- 1 tasak piros tortazselé
- a forma méretétől függően kb 15 dkg babapiskóta
Krémhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 7,5 ml folyékony édesítőszer
- fél citrom facsart leve és reszelt héja
- 1 c hidegen keverhető vanília ízű krémpor
- 0,5 l tej
- 1 csg színtelen, főzés nélküli zselatin (zselatinfix)
Elkészítése:
A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük, majd vastagabb szeletekre vágjuk.
Egy keskeny, hosszúkás, de magasabb falú sütőformát (én őzgerinc formát használtam) a pereméig frissentartó fóliával kibélelünk és az aljára helyezzük az eperszeleteket.
Elkészítjük a tortazselét (a tasakon előírtak szerint) és miután félig kihűlt, de még folyékony állagú, egyenletesen elosztva ráöntjük az eperszeletekre, majd hűtőszekrénybe tesszük, mindaddig, míg elkészítjük a túrós krémet.
A túróhoz hozzáadjuk az édesítőszert, belereszeljük a citrom héját, majd ráfacsarjuk a citrom levét és alaposan összekeverjük. Egy keverőtálban elkészítjük a pudingot (a tasakon előírtak szerint), majd a túróhoz adva habverő segítségével összekeverjük. Ezt követően a krémbe keverjük a főzés nélküli zselatint.
Az így kapott túrókrémet egyenletesen elosztjuk az ekkora megszilárdult epres gyümölcskocsonyán, végül babapiskótával végigrakjuk a tetejét. Frissentartó fóliával lefedjük és lehetőség szerint pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt egy tálcát óvatosan a sütőforma tetejére teszünk, majd határozott mozdulattal átfordítjuk a desszertet a tálcára, majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletekre vágva kínáljuk.
Tipp:
A desszert természetesen cukorral is elkészíthető, ebben az esetben a 7,5 ml mennyiségű édesítőszernek megfelelő kb 100 g cukrot kell a krémbe tennünk, de nyilván ez ízlés kérdése. Tálaláskor feldobhatjuk némi tejszínhabbal, citromkarikával, mentalevéllel, stb.
Tortaformában készítve akár az ünnepi asztal ékessége is lehet!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









