Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Epres-túrós alagút recept

Epres-túrós alagút
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 10-12 nagyobb földieper
    • 1 tasak piros tortazselé
    • a forma méretétől függően kb 15 dkg babapiskóta

    Krémhez:

    • 50 dkg tehéntúró
    • 7,5 ml folyékony édesítőszer
    • fél citrom facsart leve és reszelt héja
    • 1 c hidegen keverhető vanília ízű krémpor
    • 0,5 l tej
    • 1 csg színtelen, főzés nélküli zselatin (zselatinfix)

    Elkészítése:

    A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük, majd vastagabb szeletekre vágjuk.

    Egy keskeny, hosszúkás, de magasabb falú sütőformát (én őzgerinc formát használtam) a pereméig frissentartó fóliával kibélelünk és az aljára helyezzük az eperszeleteket.

    Elkészítjük a tortazselét (a tasakon előírtak szerint) és miután félig kihűlt, de még folyékony állagú, egyenletesen elosztva ráöntjük az eperszeletekre, majd hűtőszekrénybe tesszük, mindaddig, míg elkészítjük a túrós krémet.

    A túróhoz hozzáadjuk az édesítőszert, belereszeljük a citrom héját, majd ráfacsarjuk a citrom levét és alaposan összekeverjük. Egy keverőtálban elkészítjük a pudingot (a tasakon előírtak szerint), majd a túróhoz adva habverő segítségével összekeverjük. Ezt követően a krémbe keverjük a főzés nélküli zselatint.

    Az így kapott túrókrémet egyenletesen elosztjuk az ekkora megszilárdult epres gyümölcskocsonyán, végül babapiskótával végigrakjuk a tetejét. Frissentartó fóliával lefedjük és lehetőség szerint pár órára hűtőbe tesszük.

    Tálalás előtt egy tálcát óvatosan a sütőforma tetejére teszünk, majd határozott mozdulattal átfordítjuk a desszertet a tálcára, majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletekre vágva kínáljuk.

    Tipp:

    A desszert természetesen cukorral is elkészíthető, ebben az esetben a 7,5 ml mennyiségű édesítőszernek megfelelő kb 100 g cukrot kell a krémbe tennünk, de nyilván ez ízlés kérdése. Tálaláskor feldobhatjuk némi tejszínhabbal, citromkarikával, mentalevéllel, stb.

    Tortaformában készítve akár az ünnepi asztal ékessége is lehet!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá