Csokoládékrém karamellizált szederrel recept
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
Karamellizált szeder:
- 20 dkg szeder
- 3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj (ízlés szerint)
Elkészítése:
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A fehér csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kevergetve hűtsük ki. A kihűlt csokoládét azután adjuk hozzá a cukros-mascarponéhoz és szintén keverjük simára.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a csokoládés krémhez és keverjük, forgassuk össze.
Az elkészült krémet kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek.
A szedret folyó víz alatt mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd tegyük egy tányérba.
Ezután szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd óvatosan keverjük össze.
Ezután tegyük be a mikróba, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg. Közben egyszer-kétszer vegyük ki és óvatosan keverjük, rázogassuk össze, de arra figyeljünk, nehogy a szeder szemek szétessenek.
Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a krémet a hűtőből és kanalazzuk rá a szedret és a levét is.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe tálalásig.
Tálalás előtt pár perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd úgy kínáljuk.