Cseresznyés trifle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 135 ml konyak
- 1 darab vaníliarúd (keresztben feldarabolva)
- 3 dl zsírdús tej
- 3 dl habtejszín
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 75 g finom szemű kristálycukor
- 8 db piskóta (1 csomag)
- kb 100 g jó minőségű cseresznyelekvár
A tetejére:
- 3 evőkanál fenyőmag
- 1,5 dl tejszín
- 1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
- fél citrom leve
- 1 evőkanál víz
Elkészítése:
Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúd darabokkal és engedjük bugyogni kb 2 percig, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel és lássunk neki a sodó elkészítésének: melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojás sárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejes fazékba és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojás sárgája, ez nem fog sokáig tartani. Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe és kézi habverővel keverjük, amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.
Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött, hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük, magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön. Verjük sűrű, de ne túl kemény habbá a tejszínt és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére.
Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós, rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére és locsoljuk meg a lekvársziruppal.
Tipp:
Annyi adag lesz belőle, amekkorát szeretnénk tálalni. Ízléstől, és létszámtól függ. 10 adag is lehet.