Tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejföl
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 kk só (nem púpozott)
- 25 dkg darált töpörtyű (lehet több is)
Tetejére:
- tojássárgája vagy
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vaj felét és az élesztős tejet.
Összegyúrjuk és jó alaposan kidolgozzuk. Lehet egy kevés lisztet is hozzáadni, ha ragad a tészta, de ez így jó.
Meleg helyen kelni hagyjuk 1 órát.
Ezalatt a töpörtyűt ledaráljuk, ha nem tettük még meg és összekeverjük a vaj másik felével.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kisodorjuk, rákenjük a vajas tepertőt. 2-3 x hajtogatjuk, közben 1/2-1 órát pihentetjük közben. Hajtogatáskor zsírral megkenjük, hogy leveles legyen.
Az utolsó pihentetés után kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.
Tojássárgájával megkenjük a pogácsák tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb 30 perc alatt.
Tipp:
Ebből a mennyiségből kb. 60 db pogácsát kapunk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









