Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 kk só (nem púpozott)
  • 25 dkg darált töpörtyű (lehet több is)

Tetejére:

  • tojássárgája vagy tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vaj felét és az élesztős tejet.

Összegyúrjuk és jó alaposan kidolgozzuk. Lehet egy kevés lisztet is hozzáadni, ha ragad a tészta, de ez így jó.

Meleg helyen kelni hagyjuk 1 órát.

Ezalatt a töpörtyűt ledaráljuk, ha nem tettük még meg és összekeverjük a vaj másik felével.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kisodorjuk, rákenjük a vajas tepertőt. 2-3 x hajtogatjuk, közben 1/2-1 órát pihentetjük közben. Hajtogatáskor zsírral megkenjük, hogy leveles legyen.

Az utolsó pihentetés után kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.

Tojássárgájával megkenjük a pogácsák tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb 30 perc alatt.

Tipp:

Ebből a mennyiségből kb. 60 db pogácsát kapunk.