Sonkás rétegelt stangli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5 kg sima liszt
- 7,5 dkg élesztő
- 300 g natúr joghurt
- 40 dkg sütőmargarin
- 2,5-3 dl langyos tej
- 1 ek só
Töltelék:
- 10-12 dkg margarin
- 12 dkg füstölt sonka vagy tarja
- 20 dkg trappista sajt
Tetejére:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg trappista sajt
- 1 cs (50g) hántolt, pirított napraforgómag
- kevés só (elhagyható)
Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, a lisztben elkeverjük a sót és összemorzsoljuk a margarinnal és a joghurttal, majd további kevés tej hozzáadásával az anyagokat alaposan összegyúrjuk és 6 egyenlő részre vágjuk, végül mindegyik részt szép kerek gombóccá gyúrjuk és lisztezett deszkán letakarva pihentetjük 15-20 percet.
Ezalatt a füstölt sonkát vagy tarját nagyon apró kockára összevágjuk, a sajtot lereszeljük és elosztjuk 5-5 egyenlő részre.
Az első tésztagombócot lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a margarin 1/5-öd részét, rászórunk 1 rész apró sonkát és 1 rész reszelt sajtot, majd rátesszük a következő,- ugyanakkorára kinyújtott tésztát és ezzel a művelettel addig rétegelünk, amíg a végére a hatodik tésztalappal le nem zárjuk a sort!
Az így kapott stangli alapot sodrófával kb. 2 centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és a pirított napraforgómaggal.
Ízlés szerint még azért megsózhatjuk, de elhagyható!
A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
A stanglit egy pizzavágóval tetszés szerinti rudacskákra vágjuk, sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk és kb. 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vigyázat! Frissen, forrón, ropogósan nagyon eteti magát, képtelenség abbahagyni! :)
Jó étvágyat kívánok!