Sonkás rétegelt stangli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Sonkás rétegelt stangli

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 kg sima liszt
  • 7,5 dkg élesztő
  • 300 g natúr joghurt
  • 40 dkg sütőmargarin
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 1 ek só

Töltelék:

  • 10-12 dkg margarin
  • 12 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 20 dkg trappista sajt

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • 25 dkg trappista sajt
  • 1 cs (50g) hántolt, pirított napraforgómag
  • kevés só (elhagyható)

Elkészítése:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, a lisztben elkeverjük a sót és összemorzsoljuk a margarinnal és a joghurttal, majd további kevés tej hozzáadásával az anyagokat alaposan összegyúrjuk és 6 egyenlő részre vágjuk, végül mindegyik részt szép kerek gombóccá gyúrjuk és lisztezett deszkán letakarva pihentetjük 15-20 percet.

Ezalatt a füstölt sonkát vagy tarját nagyon apró kockára összevágjuk, a sajtot lereszeljük és elosztjuk 5-5 egyenlő részre.

Az első tésztagombócot lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a margarin 1/5-öd részét, rászórunk 1 rész apró sonkát és 1 rész reszelt sajtot, majd rátesszük a következő,- ugyanakkorára kinyújtott tésztát és ezzel a művelettel addig rétegelünk, amíg a végére a hatodik tésztalappal le nem zárjuk a sort!

Az így kapott stangli alapot sodrófával kb. 2 centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és a pirított napraforgómaggal.

Ízlés szerint még azért megsózhatjuk, de elhagyható!

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

A stanglit egy pizzavágóval tetszés szerinti rudacskákra vágjuk, sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk és kb. 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Vigyázat! Frissen, forrón, ropogósan nagyon eteti magát, képtelenség abbahagyni! :)

Jó étvágyat kívánok!