Sonkakrémes labdabukták recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 nagy csipet cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 20 dkg sonka
- 3 db háromszögletű sajt
- 1 tk majonézes torma
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 1 kk szezámmag
- 2 ek tej az átgőzöléshez
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a tojással, olvasztott margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk, és letakarva legalább 1 órát kelesztjük. A töltelékhez a sonkát ledaráltjuk, összeforgatjuk a krémesre kevert sajtokkal és a tormával.
A tésztát 4 mm vastagra elnyújtjuk és nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepére teszünk 1 kiskanál tölteléket. Gombócot formázunk.
Egy margarinnal kikent és liszttel megszórt közepes tepsibe vagy hőálló tálba lazán belerakjuk.
Letakarva kb. 30 percet kelesztjük, lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Óvatosan lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. Langyosan kínáljuk.
Tipp:
Eddig még csak édes buktát sütöttem, de gondoltam itt az ideje kipróbálni a sósat is. A sonka finom tölteléknek bizonyult, a tormától kicsit pikáns. A család csak úgy magában fogyasztotta, én friss zöldségekkel, paradicsommal, uborkával.
Legközelebb 1-2 keményre főtt tojást is teszek a töltelékbe.