Sajtos-tejfölös pogácsa recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját és elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint. Rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk. Ha netán picit szakadna a tészta, akkor adhatunk hozzá egy egész kevés tejet.
Majd meleg helyen lefedve kb. 45 percet kelesztjük. Ezután lazán átdolgozzuk és további 20 percet kelesztjük.
Majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra elnyújtjuk, kettéhajtjuk, és megint elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk, majd egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet.A tetejüket lekenjük egy egész, kissé felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Jó rég sütöttem pogácsát, pár napja már ott motoszkált bennem a gondolat, hogy most már itt az idő.
Délután el is készült. Bár nem érte meg, hogy megszámoljam, pontosan hány darab lett, de egy nagy gáz tepsit töltött meg a belül puha, omlós, a tetején pedig ropogós, sajtos finomság. Az egyik szomszédtól kaptunk egy nagy táska gyümölcsöt és mi pogácsával köszöntük meg neki.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »