Sajtos, réteges kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 120 g tejföl
- 1 kk cukor
- 2 tk só vagy ízlés szerint
Töltelékhez:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- 10 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt is)
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- reszelt sajt és magvak
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni az egészet. Akikor félig összeállt, akkor beledolgozzuk a puha vajat is és kidagasztjuk.
Kelesztés nélkül egy lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk és megkenjük a puha vajjal, majd rászórjuk a reszelt sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük, majd középen kettévágjuk.
Az egyik felét kinyújtjuk kb 30*40 cm-es lappá, felvágjuk háromszögekre attól függően, mekkora kifliket szeretnénk. A szélesebbik oldalán kis bemetszést ejtünk, majd feltekerjük.
A kész kifliket sütőpapíros tepsire tesszük egymástól távolabb és 30 percig langyos helyen kelesztjük.
A másik tésztával is így járunk el.
Kelesztés után megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és az aljába egy kisebb tepsiben vizet teszünk. Amikor a sütő bemelegedett betoljuk a kifliket és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.