Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtos kifli recept

Sajtos kifli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 450 g finomliszt
    • 3 dl tej
    • 50 g vaj
    • 1 cs instant élesztő
    • 1 kk kristálycukor
    • 1 tk só
    • kevés langyos tej a kenéshez

    Elkészítése:

    Első és egyik legfontosabb lépésként a tejet a cukorral felmelegítem, de semmiképp sem forróra! Egy nagyobb bögrébe, akár mérőpohárba töltöm, beleszórom az élesztőt és elkeverem.

    Konyharuhával letakarva, körülbelül 10 percig futtatom az élesztőt.

    A vajat felolvasztom, majd langyosra hűtöm. Nyugodtan készíthetitek abban a lábasban, amiben a tej is melegedett, úgyis egy helyre megy. A kimért liszthez hozzáadom a sót, amit elkeverek vele. Erre azért van szükség, mert a só, közvetlenül találkozva az élesztővel, szétfolyatja azt.

    Az élesztős tejet, a vajat ráöntöm a lisztre. Alaposan megdagasztom, egészen addig folytatva a műveletet, míg az edénytől teljesen el nem válik a tészta. Ha túl puhának érezzük, pici lisztet eldolgozhatunk benne pluszban, ha túl kemény lenne, abban az esetben öntsünk hozzá még egy pici langyos tejet.

    Az edény alját, majd a tészta tetejét is picit belisztezem és konyharuhával letakarva, meleg helyen, 1 órán át hagyom kelni.

    Az idő letelte után a tálból lisztezett felületre borítom, a kezemmel óvatosan kör alakúra húzgálom. Ezt követően hat részre, nagyjából háromszög alakra vágom a tésztát. Ezeket a cikkeket nyújtófával körülbelül fél cm vastagra nyújtom.

    A széles feléről indulva, két szélét mindig picit kifelé húzva, szorosra tekerem, végül meghajlítom. Egy tepsit sütőpapírral bélelek és a kifliket ráteszem.

    Tetejüket ecset segítségével megkenem langyos tejjel, majd megszórom reszelt sajttal.

    180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm. Ahogy a képen látjátok, egészen csinosra sikerültek volna, ha nem kelnek össze, mivel sajnos túl kicsi tepsit választottam, de jelentem, az íze, állaga hibátlan.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá