Sajtos, réteges kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • 1 kk cukor
  • 2 tk só vagy ízlés szerint

Töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 10 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt is)

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • reszelt sajt és magvak

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni az egészet. Akikor félig összeállt, akkor beledolgozzuk a puha vajat is és kidagasztjuk.

Kelesztés nélkül egy lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk és megkenjük a puha vajjal, majd rászórjuk a reszelt sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük, majd középen kettévágjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk kb 30*40 cm-es lappá, felvágjuk háromszögekre attól függően, mekkora kifliket szeretnénk. A szélesebbik oldalán kis bemetszést ejtünk, majd feltekerjük.

A kész kifliket sütőpapíros tepsire tesszük egymástól távolabb és 30 percig langyos helyen kelesztjük.

A másik tésztával is így járunk el.

Kelesztés után megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és az aljába egy kisebb tepsiben vizet teszünk. Amikor a sütő bemelegedett betoljuk a kifliket és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.