Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtos napsugár recept

Sajtos napsugár
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 70 dkg liszt
    • 2 nagy ek tejföl
    • 1 ek (kacsa)zsír
    • 1 kk só
    • 1 tojás
    • 1 cs sütőpor
    • 1-1,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő

    Vajas réteghez:

    • 6-8 dkg liszt
    • 15 dkg vaj
    • 1 tk ecet
    • 1-2 ek hideg víz

    Töltelékhez:

    • 1 camembert sajt
    • 10 dkg vékonyra szeletelt gépsonka

    Tetejére:

    • 1 felvert tojás
    • ízlés szerint magvak

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból hagyományos módon szép sima, puha kelttésztát készítünk és letakarva 40 percet pihentetjük.

    Ezalatt a vajas réteghez a kisebb kockákra vágott vajat még hidegen összegyúrjuk a liszttel, az ecettel és a hideg vízzel, majd folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, rátesszük a kissé meglapított vajas gombócot, behajtogatjuk, ezután kisodorjuk és ismét összehajtjuk. Folpackba csomagolva hideg helyen (hűtőben) hűtjük kb fél órát.

    Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.

    Végül a tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, kettévágjuk és 2 nagy kört vágunk ki belőle. Ehhez egy fedőt szoktam használni.

    Az egyik tésztát sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük felvert tojással, a közepére ráhelyezzük a camembert sajtot, köré pedig sonkaszeleteket teszünk. Ismét megkenjük tojással és ráhelyezzük a másik tésztát. Egy kisebb tálkát teszünk a sajtforma tetejére és éles késsel vagy ollóval a fotón látható módon a tálka pereméig haladva cikkekre vágjuk a tésztát.
    Ezután ismét lekenjük tojással, ízlés szerint magvakkal is megszórjuk (szezámmag, fénymag és köménymag) és a napsugár ágait egyszer megcsavarjuk. A közepét díszíthetjük a leeső szélekből vágott tésztacsíkokkal.

    190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt szép pirosra megsütjük.

    Éles késsel még forrón levágjuk a sajt feletti tésztát és a camembert sajt tetejét, majd körbeüljük a tepsit és egy-egy napsugarat letörve mártogathatjuk. Mi most csak sóval és borssal szórtuk, de nagyon illik hozzá a karikákra vágott friss csemegehagyma!

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A leeső széleket megkentem tojással, volt itthon egy picike darab sajtom, amit rájuk reszeltem, sóztam és előételnek megsütöttem. Ezekből a rágcsákból nálunk sosem elég. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek