Rozspelyhes kenyerek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,2 kg finomliszt
- 1 kk só
- 5 dkg élesztő
- 1 nagy csésze rozspehely
- langyos víz
Tetejére:
- felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - szezám és lenmag
- pici só
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót és a rozspelyhet, majd hozzáadjuk a feljött élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve egy szép sima, puha tésztát készítünk.
Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer kézzel kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre vágjuk.
Ezután a harmadokat a kezünkkel kissé lelapítjuk és hosszában feltekerve bagett formákat készítünk.
Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük/kelesztjük, ezalatt megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, kissé megsózhatjuk és előmelegítjük a sütőt 210 fokra.
A sütési idő 45-50 perc légkeveréssel.
Miután elkészültek a kenyérkék rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Készítettem már zab és búzapehellyel is, ugyanaz a végeredmény, ki mit szeret jobban?
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









