Rozspelyhes kenyerek recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,2 kg finomliszt
- 1 kk só
- 5 dkg élesztő
- 1 nagy csésze rozspehely
- langyos víz
Tetejére:
- felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezám és lenmag
- pici só
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót és a rozspelyhet, majd hozzáadjuk a feljött élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve egy szép sima, puha tésztát készítünk.
Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer kézzel kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre vágjuk.
Ezután a harmadokat a kezünkkel kissé lelapítjuk és hosszában feltekerve bagett formákat készítünk.
Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük/kelesztjük, ezalatt megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, kissé megsózhatjuk és előmelegítjük a sütőt 210 fokra.
A sütési idő 45-50 perc légkeveréssel.
Miután elkészültek a kenyérkék rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Készítettem már zab és búzapehellyel is, ugyanaz a végeredmény, ki mit szeret jobban?
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »