Rozspelyhes kenyerek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,2 kg finomliszt
  • 1 kk só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 nagy csésze rozspehely
  • langyos víz

Tetejére:

  • felvert tojás
  • szezám és lenmag
  • pici só

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót és a rozspelyhet, majd hozzáadjuk a feljött élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve egy szép sima, puha tésztát készítünk.

Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer kézzel kissé átgyúrjuk és 3 egyenlő részre vágjuk.

Ezután a harmadokat a kezünkkel kissé lelapítjuk és hosszában feltekerve bagett formákat készítünk.

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük/kelesztjük, ezalatt megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, kissé megsózhatjuk és előmelegítjük a sütőt 210 fokra.

A sütési idő 45-50 perc légkeveréssel.

Miután elkészültek a kenyérkék rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Készítettem már zab és búzapehellyel is, ugyanaz a végeredmény, ki mit szeret jobban?