Ropogós, sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 2 kis doboz natúr joghurt (összesen 300 g)
- 1 tk só
- 1-2 dl langyos tej
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg sajt
- só
- köménymag
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és egy kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
Hozzáadjuk az olvasztott margarint és a joghurtot, majd további langyos tej hozzáadásával szép sima, puha tésztát gyúrunk.
Letakarva 10-15 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett felületre téve hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk és éles késsel finoman becsíkozzuk a tetejét.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az előkészített tésztát nagyobb átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (én egy fél literes műanyag poharat használtam), megkenjük a felvert tojással, megrakjuk reszelt sajttal (ne sajnáljuk) és szórunk a tetejére köménymagot és sót.
A sütés kb 12-15 perc 200 fokon, légkeveréssel. Miután megsült rácsra tesszük és hagyjuk hűlni.
Finom ropogós lesz és a sóssága miatt ilyenkor nyáron egy jó kis nap után kiváló rágcsálni való.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A szaggatásnál leeső csücsköket összegyúrtam és készítettem belőle egy szép nagy sós-sajtos-magvas perecet.