Ropogós, sajtos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 2 kis doboz natúr joghurt (összesen 300 g)
  • 1 tk só
  • 1-2 dl langyos tej

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 20 dkg sajt
  • köménymag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót és egy kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk.

Hozzáadjuk az olvasztott margarint és a joghurtot, majd további langyos tej hozzáadásával szép sima, puha tésztát gyúrunk.
Letakarva 10-15 percig pihentetjük.

Ezután lisztezett felületre téve hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk és éles késsel finoman becsíkozzuk a tetejét.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az előkészített tésztát nagyobb átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (én egy fél literes műanyag poharat használtam), megkenjük a felvert tojással, megrakjuk reszelt sajttal (ne sajnáljuk) és szórunk a tetejére köménymagot és sót.

A sütés kb 12-15 perc 200 fokon, légkeveréssel. Miután megsült rácsra tesszük és hagyjuk hűlni.

Finom ropogós lesz és a sóssága miatt ilyenkor nyáron egy jó kis nap után kiváló rágcsálni való.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A szaggatásnál leeső csücsköket összegyúrtam és készítettem belőle egy szép nagy sós-sajtos-magvas perecet.