Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hajtogatott tepertős pogácsa recept

Hajtogatott tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 2 dl tejföl
    • 1 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 tk só
    • 3-4 ek száraz fehérbor
    • 12 dkg vaj vagy margarin
    • 60 dkg finomliszt
    • 1 tk cukor
    • 3,5 dkg élesztő

    Hajtogatáshoz:

    • 40 dkg darált tepertő
    • őrölt bors

    Kenéshez:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

    A tészta többi hozzávalóját egy edénybe vagy a dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb 40 percig kelesztjük meleg helyen.

    A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a tepertő 1/3-ával, megszórjuk borssal és összehajtjuk. A bal oldali tésztarészt behajtjuk 2/3-ig, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali tésztát. Fentől lehajtjuk 2/3-ig, majd az alsó részt ráhajtjuk. A tésztát megfordítjuk, majd letakarjuk.

    20-30 perces pihentetésekkel még kétszer megismételjük a hajtogatást.

    Az utolsó hajtogatás után pihentetjük a tésztát kb 10 percig, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk.

    Kiszaggatjuk a pogácsákat (érdemes kicsit lisztbe mártani a kiszúrót, mivel nagyon zsíros, ne ragadjon bele tészta).

    A pogácsákat tepsire sorakoztatjuk. Közben a sütőt 230 fokon előmelegítjük.

    A pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük és kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá