Hajtogatott tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • 3-4 ek száraz fehérbor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk cukor
  • 3,5 dkg élesztő

Hajtogatáshoz:

  • 40 dkg darált tepertő
  • őrölt bors

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet a cukorral megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe vagy a dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb 40 percig kelesztjük meleg helyen.

A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a tepertő 1/3-ával, megszórjuk borssal és összehajtjuk. A bal oldali tésztarészt behajtjuk 2/3-ig, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali tésztát. Fentől lehajtjuk 2/3-ig, majd az alsó részt ráhajtjuk. A tésztát megfordítjuk, majd letakarjuk.

20-30 perces pihentetésekkel még kétszer megismételjük a hajtogatást.

Az utolsó hajtogatás után pihentetjük a tésztát kb 10 percig, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk.

Kiszaggatjuk a pogácsákat (érdemes kicsit lisztbe mártani a kiszúrót, mivel nagyon zsíros, ne ragadjon bele tészta).

A pogácsákat tepsire sorakoztatjuk. Közben a sütőt 230 fokon előmelegítjük.

A pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük és kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.