Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hajtogatott-leveles töpörtyűs pogácsa recept

Hajtogatott-leveles töpörtyűs pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 1 dl tejföl
    • 2-3 ek fehérbor
    • 35 dkg darált töpörtyű
    • 15 dkg margarin
    • 2-3 tk só
    • őrölt bors
    • 1 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Elkészítése:

    A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    Egy tálba szitáljuk a lisztet és elkeverjük benne a sót és borsot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, bort és az élesztős tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kb 10 percig dagasztjuk.

    A tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt és feltekerjük, mint a bejglit. Sodrófával kissé ellapítjuk, majd egymásra hajtogatjuk a tészta széleit, mintha egy könyvet csuknánk be. Letakarva 30 percig kelesztjük.

    A nyújtást és pihentetést még kétszer megismételjük, közte pedig 30 percet pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk és pihentetjük.

    Végül a kész tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk és tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk. A kész pogácsákat a tenyerünk között kissé megsodorjuk.

    A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb. A toját enyhén felverjük és lekenjük vele a pogácsák tetejét, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, különben nem emelkednem keg szépen. 30 percig pihentetjük a pogácsákat a tepsiben.

    A sütőt 180 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb 15-20 percig sütjük. A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.

    Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá