Kőttes burgonyás pogácsa recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk só
- 2 közepes burgonya+ a főzőleve
- fél dl olaj a kenéshez, mártogatáshoz
Elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk és feltesszük annyi vízben főni amennyi ellepi. Amikor megfőtt áttörjük a levét pedig felfogjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejhez adunk egy tk cukrot, majd meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a burgonyát, az élesztős tejet. Elkezdjük összedolgozni. Annyi főzőlevet adjunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Kiborítjuk egy belisztezett nyújtódeszkára, 1 cm vastagra kinyújtjuk. Nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a szélét olajban megforgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan, egymás mellé letesszük.
Még 15-20 percig kelesztjük és a tetejét is lekenjük olajjal. Nem kell a sütőt előmelegíteni.
Gyújtsuk meg, tekerjük fel 170-180 fokra és ekkor tegyük be, a még hideg sütőbe.
Addig is kel, amíg bemelegszik a sütő. Süssük 30-35 perc alatt szép pirosra.