Köményes- szezámmagos perecek íróval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 dkg durum liszt
- 20 dkg finomliszt
- fél tasak sütőpor
- fél tasak instant élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 mk só
- 2 dl író vagy alacsony zsírtartalmú joghurt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 mk cukor
A kenéshez és a szóráshoz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 marék szezámmag
- 1 marék köménymag
Elkészítése:
A kétfajta lisztet szitáljuk össze a sütőporral, ezután adjuk hozzá a sót. Helyezzük a robotgép üstjébe. Közben az írót mikróban langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a cukrot, ezután szórjuk rá az instant élesztőt és hagyjuk kelni kb 10 percet.
A liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd a robotgép dagasztókarjának segítségével kezdjük el dagasztani a tésztát. Öt perc eltelte után kezdjük el hozzáönteni az írós élesztőt és dagasszuk további 15-20 percet.
Robotgép hiányában kézzel is végezhető a dagasztás.
Az elkészült tésztát kézzel gyúrjuk át, formázzunk belőle cipócskát, majd kelesszük legalább egy órán keresztül.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra és vágjunk belőle 2-3 cm-es csíkokat. Sodorjuk össze őket, majd kettőt tekerjünk össze, készítsünk perec formákat és tegyük sütőpapíros tepsire.
Én ezután egy éjszakára a hűtőbe raktam, de természetesen frissen is süthető egy 30 perces második kelesztés után.
A másodjára is megkelt tésztát kenjük le egy tojássárgájával, amit előtte megsóztunk és szórjuk meg a választott magvakkal.
Előmelegített, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készülnek el.