Húsvéti töltött koszorú recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tk só
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
Töltelék:
- 3 főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g majonézes vagy tejszínes torma
- 80 g tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
- só, bors ízlés szerint
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 20 dkg füstölt, főtt tarja vagy sonka
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- magvak ízlés szerint (egész mák, szezám….)
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tejet és a vajat összelangyosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet és a sót egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az egész tojást és egynek a sárgáját, majd az élesztős tejet is hozzáadva lágy tésztát gyúrunk belőle, majd kb 10 percig dagasztjuk.
A szép, sima felületű tésztát letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A tartát vagy a sonkát, hagymát és a tojást apróra vágjuk, majd összekeverjük a lereszelt sajtttal, sóval, borssal, tormával és a tejföllel.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 60*40 cm-es téglalappá. A tölteléket a hosszabbik oldala mantén rákenjük, de csak kb 20 cm-es sávban és feltekerjük. A maradék tésztát kb 8 részr osztjuk és bevágjuk. A részeket 3-3 csíkra vágjuk és a szokásos módon megfonjuk. A tekercsre ráigazítjuk a fonatokat úgy, hogy azok alulra kerüljenek, majd koszrút formázunk belőle.
Felvert tojással lekenjük és magvakkal tetszés szerint megszórhatjuk.
Kb 30 perc akalesztés után 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.