Húsvéti töltött koszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk só
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 3 főtt tojás
  • 80 g majonézes vagy tejszínes torma
  • 80 g tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt, főtt tarja vagy sonka

Tetejére:

  • 1 tojás
  • magvak ízlés szerint (egész mák, szezám….)

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A tejet és a vajat összelangyosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet és a sót egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az egész tojást és egynek a sárgáját, majd az élesztős tejet is hozzáadva lágy tésztát gyúrunk belőle, majd kb 10 percig dagasztjuk.

A szép, sima felületű tésztát letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A tartát vagy a sonkát, hagymát és a tojást apróra vágjuk, majd összekeverjük a lereszelt sajtttal, sóval, borssal, tormával és a tejföllel.

A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 60*40 cm-es téglalappá. A tölteléket a hosszabbik oldala mantén rákenjük, de csak kb 20 cm-es sávban és feltekerjük. A maradék tésztát kb 8 részr osztjuk és bevágjuk. A részeket 3-3 csíkra vágjuk és a szokásos módon megfonjuk. A tekercsre ráigazítjuk a fonatokat úgy, hogy azok alulra kerüljenek, majd koszrút formázunk belőle.

Felvert tojással lekenjük és magvakkal tetszés szerint megszórhatjuk.

Kb 30 perc akalesztés után 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.