Gluténmentes savanyú káposztás pogácsa recept

Elkészítése:
A savanyú káposzta levét nyomjuk ki, majd vágjuk fel apróra. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval és az őrölt borssal, az apróra vágott savanyú káposztával, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.
Ezután öntsük a mélyedésbe a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá az olvasztott és visszahűtött vajat, végül az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (szükség esetén egy kevés tejet, vagy egy kevés lisztet adhatunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható, sima tésztát kapjunk).
Az összegyúrt tésztát tegyük egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb ujjnyi vastagra, szúrjuk ki egy kb 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, majd sodorjuk meg a két tenyerünk között (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és szúrjuk ki a pogácsaszaggatóval).
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a pogácsákat, majd takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.
Újrakelesztés után kenjük le a pogácsa tetejét felvert egész tojással mielőtt betennénk a sütőbe (arra figyeljünk, hogy a pogácsa oldalát ne kenjük le tojással, mert akkor nem fog megemelkedni).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél magasabb hőfokon süssük 20-25 perc alatt készre.
Tipp:
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. A pogácsa tésztája könnyű, puha, és a savanyú káposzta jól érződik benne.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »