Zöldborsós-szalonnás kelkáposzta sült tarjával recept

Hozzávalók:
Zöldborsós-szalonnás kelkáposztához:
- 20 dkg zöldborsó
- 10 dkg császárszalonna
- 50 dkg kelkáposzta
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 dl fehérbor (vagy víz)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek étolaj
Húshoz:
- 4 vastagabb szelet sertéstarja
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- majoránna
- kakukkfű
- 2 ek zsír
- 2 dl fehérbor
Elkészítése:
A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.
A császárszalonnát vékonyan csíkozzuk fel, tegyük a serpenyőbe, adjuk hozzá az étolajat, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A kelkáposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felcsíkozott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk hogy egy kicsit összeessen, majd öntsük fel a borral, és pároljuk félpuhára (a sózással vigyázzunk, mert a szalonna elég sós).
Ekkor adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát és az előfőzött zöldborsót, öntsük fel a főzőtejszínnel, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy elfője a levét és az ízek összefőljenek (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják (én előző este befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig).
A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra (sütés közben, többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon).
Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymát és pár pillanatig süssük együtt.
Ezután öntsük fel a borral (vagy vízzel), majd fedjük le a serpenyőt és szép lassan, pároljuk puhára a húst.
Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára (egy sűrűbb szaft maradjon alatta).
Tipp:
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, kanalazzuk mellé a zöldborsós-szalonnás kelkáposztát, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »