Zöldborsós-szalonnás kelkáposzta sült tarjával recept

Hozzávalók:
Zöldborsós-szalonnás kelkáposztához:
- 20 dkg zöldborsó
- 10 dkg császárszalonna
- 50 dkg kelkáposzta
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 dl fehérbor (vagy víz)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek étolaj
Húshoz:
- 4 vastagabb szelet sertéstarja
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- majoránna
- kakukkfű
- 2 ek zsír
- 2 dl fehérbor
Elkészítése:
A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.
A császárszalonnát vékonyan csíkozzuk fel, tegyük a serpenyőbe, adjuk hozzá az étolajat, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A kelkáposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felcsíkozott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk hogy egy kicsit összeessen, majd öntsük fel a borral, és pároljuk félpuhára (a sózással vigyázzunk, mert a szalonna elég sós).
Ekkor adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát és az előfőzött zöldborsót, öntsük fel a főzőtejszínnel, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy elfője a levét és az ízek összefőljenek (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják (én előző este befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig).
A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra (sütés közben, többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon).
Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymát és pár pillanatig süssük együtt.
Ezután öntsük fel a borral (vagy vízzel), majd fedjük le a serpenyőt és szép lassan, pároljuk puhára a húst.
Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára (egy sűrűbb szaft maradjon alatta).
Tipp:
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, kanalazzuk mellé a zöldborsós-szalonnás kelkáposztát, majd úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »