Zöldborsós-szalonnás kelkáposzta sült tarjával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Zöldborsós-szalonnás kelkáposztához:

  • 20 dkg zöldborsó
  • 10 dkg császárszalonna
  • 50 dkg kelkáposzta
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 dl fehérbor (vagy víz)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek étolaj

Húshoz:

  • 4 vastagabb szelet sertéstarja
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 tk ételízesítő
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 ek zsír
  • 2 dl fehérbor

Elkészítése:

A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.

A császárszalonnát vékonyan csíkozzuk fel, tegyük a serpenyőbe, adjuk hozzá az étolajat, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A kelkáposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felcsíkozott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk hogy egy kicsit összeessen, majd öntsük fel a borral, és pároljuk félpuhára (a sózással vigyázzunk, mert a szalonna elég sós).

Ekkor adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát és az előfőzött zöldborsót, öntsük fel a főzőtejszínnel, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy elfője a levét és az ízek összefőljenek (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják (én előző este befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig).

A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra (sütés közben, többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon).

Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymát és pár pillanatig süssük együtt.

Ezután öntsük fel a borral (vagy vízzel), majd fedjük le a serpenyőt és szép lassan, pároljuk puhára a húst.

Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára (egy sűrűbb szaft maradjon alatta).

Tipp:

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, kanalazzuk mellé a zöldborsós-szalonnás kelkáposztát, majd úgy kínáljuk.