Gombás-csicseriborsós karajtekercs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg rövid karaj
- 1 szelet szalonna
- 120 gr konzerv csiperke
- 250 gr csicseriborsó
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- só
- bors
- kakukkfű
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg vaj
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk és apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült szalonnakockákat kiszedjük, és a visszamaradt zsíron megdinszteljük a hagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A gombát és a főtt csicseriborsót (ha üveges, leszűrjük) apróra vágjuk, és a felaprított fokhagymával együtt a hagymához adjuk. Rövid ideig megfuttatjuk, majd felöntjük egy deciliter borral, megszórjuk kakukkfűvel, és hagyjuk, hogy a leve elpárologjon. Miután elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd enyhén felvert tojással elkeverjük.
A karajt megmossuk, és papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Lehártyázzuk, majd spirálisan szétvágva kinyitjuk, hogy nagy, kb. 1 cm vastagságú lapot kapjunk. Ha a hús néhol vastagabb marad, óvatosan kiklopfoljuk, hogy egyenletes legyen. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.
A húslapra egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd a rövidebb oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a töltelék bent maradjon. A húst konyhai zsinórral összekötözzük.
Az előzőleg használt serpenyőt szárazra töröljük, és a henger alakú hús minden oldalára kérget pirítunk. A megpirított húst egy magas falú tepsibe helyezzük, tetejére 5 dkg vajat teszünk, és egy deciliter vizet öntünk alá.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tepsit lefedjük, és a húst 30 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 50-60 percig sütjük, néha meglocsolva a szafttal. A sütés végén egy újabb deci fehérbort is önthetünk alá, hogy még ízletesebb legyen.
A sütőből kivéve hagyjuk a húst néhány percet pihenni, majd kb. 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk. Köretként tepsis krumplit kínálunk, és a visszamaradt szaftból egyszerű mártást készítünk.
A mártáshoz a szaftot átszűrjük egy kisebb lábasba, hozzáadunk 5 dkg vajat, és felforraljuk. Rövid ideig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, majd a hús mellé tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »










