Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gombás-csicseriborsós karajtekercs recept

Gombás-csicseriborsós karajtekercs
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg rövid karaj
    • 1 szelet szalonna
    • 120 gr konzerv csiperke
    • 250 gr csicseriborsó
    • 3 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 dl fehérbor
    • bors
    • kakukkfű
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg vaj

    Elkészítése:

    A hagymákat megtisztítjuk és apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült szalonnakockákat kiszedjük, és a visszamaradt zsíron megdinszteljük a hagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

    A gombát és a főtt csicseriborsót (ha üveges, leszűrjük) apróra vágjuk, és a felaprított fokhagymával együtt a hagymához adjuk. Rövid ideig megfuttatjuk, majd felöntjük egy deciliter borral, megszórjuk kakukkfűvel, és hagyjuk, hogy a leve elpárologjon. Miután elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd enyhén felvert tojással elkeverjük.

    A karajt megmossuk, és papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Lehártyázzuk, majd spirálisan szétvágva kinyitjuk, hogy nagy, kb. 1 cm vastagságú lapot kapjunk. Ha a hús néhol vastagabb marad, óvatosan kiklopfoljuk, hogy egyenletes legyen. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.

    A húslapra egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd a rövidebb oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a töltelék bent maradjon. A húst konyhai zsinórral összekötözzük.

    Az előzőleg használt serpenyőt szárazra töröljük, és a henger alakú hús minden oldalára kérget pirítunk. A megpirított húst egy magas falú tepsibe helyezzük, tetejére 5 dkg vajat teszünk, és egy deciliter vizet öntünk alá.

    A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tepsit lefedjük, és a húst 30 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 50-60 percig sütjük, néha meglocsolva a szafttal. A sütés végén egy újabb deci fehérbort is önthetünk alá, hogy még ízletesebb legyen.

    A sütőből kivéve hagyjuk a húst néhány percet pihenni, majd kb. 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk. Köretként tepsis krumplit kínálunk, és a visszamaradt szaftból egyszerű mártást készítünk.

    A mártáshoz a szaftot átszűrjük egy kisebb lábasba, hozzáadunk 5 dkg vajat, és felforraljuk. Rövid ideig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, majd a hús mellé tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek