Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk és apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült szalonnakockákat kiszedjük, és a visszamaradt zsíron megdinszteljük a hagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A gombát és a főtt csicseriborsót (ha üveges, leszűrjük) apróra vágjuk, és a felaprított fokhagymával együtt a hagymához adjuk. Rövid ideig megfuttatjuk, majd felöntjük egy deciliter borral, megszórjuk kakukkfűvel, és hagyjuk, hogy a leve elpárologjon. Miután elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd enyhén felvert tojással elkeverjük.
A karajt megmossuk, és papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Lehártyázzuk, majd spirálisan szétvágva kinyitjuk, hogy nagy, kb. 1 cm vastagságú lapot kapjunk. Ha a hús néhol vastagabb marad, óvatosan kiklopfoljuk, hogy egyenletes legyen. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.
A húslapra egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd a rövidebb oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a töltelék bent maradjon. A húst konyhai zsinórral összekötözzük.
Az előzőleg használt serpenyőt szárazra töröljük, és a henger alakú hús minden oldalára kérget pirítunk. A megpirított húst egy magas falú tepsibe helyezzük, tetejére 5 dkg vajat teszünk, és egy deciliter vizet öntünk alá.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tepsit lefedjük, és a húst 30 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 50-60 percig sütjük, néha meglocsolva a szafttal. A sütés végén egy újabb deci fehérbort is önthetünk alá, hogy még ízletesebb legyen.
A sütőből kivéve hagyjuk a húst néhány percet pihenni, majd kb. 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk. Köretként tepsis krumplit kínálunk, és a visszamaradt szaftból egyszerű mártást készítünk.
A mártáshoz a szaftot átszűrjük egy kisebb lábasba, hozzáadunk 5 dkg vajat, és felforraljuk. Rövid ideig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, majd a hús mellé tálaljuk.