Vörösboros marhapörkölt áfonyalekvárral recept
Hozzávalók:
- 2 kg marhahús
- 4 paradicsom
- 2 paprika
- 1 kg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 borókabogyó összetörve
- 2 evőkanál áfonyalekvár
- 3 dl száraz vörösbor
- ételízesítő
- pirospaprika
- só, bors, zsiradék
Elkészítése:
A bográcsban megolvasztjuk a zsírt.
Üvegesre dinszteljük rajta a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát. Kissé megpuhítjuk.
Rádobjuk a hámozott paradicsomot is. Megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával. Ezekkel is alaposan átforgatjuk.
Felöntjük vízzel, végül beleforgatjuk a megtisztított, kockákra vágott húst.
Lassú tűzön, néha megkeverve 3-4 óra alatt puhára főzzük a húst.
Az sem baj, ha elkezd elfőni alóla a víz. Annál finomabb lesz, minél többször a zsírjára sül a hús. Ilyenkor mindig ráöntünk 1-2 dl vizet. A feltöltéskor néha vörösbort használunk.
A lényeg, hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig. Főzés közben folyamatosan kóstolgatjuk, fűszerezzük.
A főzés vége felé borókabogyóval ízesítjük. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt.
Érdemes minél többször kevergetni.
Miután a hús megpuhult, belekeverjük az áfonyalekvárt és felöntjük a maradék borral.
Pár perc alatt összeforraljuk.
Főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.