Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vörösboros bivalypörkölt recept

Vörösboros bivalypörkölt
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 3 kg bivaly lábszár
    • 5 közepes fej vöröshagyma
    • 20 dkg sertészsír, vagy füstölt szalonna
    • 2 kisebb paradicsom
    • 3-4 zöldpaprika
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 3 evőkanál fűszerpaprika (Ebből lehet 1 füstölt is)
    • 1 teáskanál kömény
    • 2 teáskanál majoránna
    • 4-5 szem borókabogyó
    • 4 babérlevél
    • 1 teáskanál áfonya lekvár (el maradhat, de nem érdemes kihagyni)
    • 1 üveg száraz, testes vörösbor (minőségi)

    Elkészítése:

    Előkészítés:

    A húst megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Vigyázzunk, hogy az összes inas részt ne vágjuk le róla, attól lesz igazán finom a pörköltünk.

    A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is felaprítjuk . A fokhagymát lepréseljük.

    Elkészítés:

    Ha füstöltöt szalonnát használunk, akkor kisütjük a zsírját, majd a szalonna darabokat kivesszük az edényből (van, aki benne szokta hagyni, engem zavar).

    A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor már majdnem üveges hozzáadjuk a húst is, majd nagy lángon minden oldalát megpirítjuk.

    Ilyenkor kevergessük és figyeljünk rá, hogy le ne égjen.

    Elzárjuk alatta a lángot, és rászórjuk a fűszerpaprikát (ha a végén adjuk hozzá a paprikát vallást követed, akkor itt nem csinálsz semmit) :)

    Jól elkeverjük a paprikával, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel, éppen annyival, hogy ne égjen le.  (Ha engedett levet, akkor nem kell fölöslegesen vizezni)

    Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, majd összekeverjük és fűszerezzük.

    Hozzáadjuk a babérlevelet, a majorannát, a köményt, sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon főzzük.

    Amikor fogy a leve, vízzel, illetve borral pótoljuk. (Én kizárólag borral pótoltam, de amennyiben a szakács is kíván egy keveset, nyugodtan lehet felesbe vízzel és borral felönteni).

    Amikor már puhul a hús, (életkortól függően 2-3 óra környékén) jöhet hozzá a boróka bogyó is. 4-5 szem bogyót kiskanállal szétnyomunk, majd a pörkölthöz adjuk.

    Ekkor jön hozzá az áfonya lekvár is. Csak és kizárólag rendes, gyümölcsből készült lekvárt használjunk, ha nincs ilyenünk akkor inkább semmit. Ez egyébként a borra is igaz, csak olyan bort használjunk, amit szívesen meg is iszunk.

    Kb. 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.

    Galuskával és kovászos uborkával tálaljuk.

     

     

     

     

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá