Hozzávalók:
Elkészítése:
A húst megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Vigyázzunk, hogy az összes inas részt ne vágjuk le róla, attól lesz igazán finom a pörköltünk.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is felaprítjuk . A fokhagymát lepréseljük.
Ha füstöltöt szalonnát használunk, akkor kisütjük a zsírját, majd a szalonna darabokat kivesszük az edényből (van, aki benne szokta hagyni, engem zavar).
A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor már majdnem üveges hozzáadjuk a húst is, majd nagy lángon minden oldalát megpirítjuk.
Ilyenkor kevergessük és figyeljünk rá, hogy le ne égjen.
Elzárjuk alatta a lángot, és rászórjuk a fűszerpaprikát (ha a végén adjuk hozzá a paprikát vallást követed, akkor itt nem csinálsz semmit) :)
Jól elkeverjük a paprikával, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel, éppen annyival, hogy ne égjen le. (Ha engedett levet, akkor nem kell fölöslegesen vizezni)
Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, majd összekeverjük és fűszerezzük.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a majorannát, a köményt, sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon főzzük.
Amikor fogy a leve, vízzel, illetve borral pótoljuk. (Én kizárólag borral pótoltam, de amennyiben a szakács is kíván egy keveset, nyugodtan lehet felesbe vízzel és borral felönteni).
Amikor már puhul a hús, (életkortól függően 2-3 óra környékén) jöhet hozzá a boróka bogyó is. 4-5 szem bogyót kiskanállal szétnyomunk, majd a pörkölthöz adjuk.
Ekkor jön hozzá az áfonya lekvár is. Csak és kizárólag rendes, gyümölcsből készült lekvárt használjunk, ha nincs ilyenünk akkor inkább semmit. Ez egyébként a borra is igaz, csak olyan bort használjunk, amit szívesen meg is iszunk.
Kb. 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.
Galuskával és kovászos uborkával tálaljuk.