Vörösboros marhapörkölt áfonyalekvárral

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vörösboros marhapörkölt áfonyalekvárral

Hozzávalók:

  • 2 kg marhahús
  • 4 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 borókabogyó összetörve
  • 2 evőkanál áfonyalekvár
  • 3 dl száraz vörösbor
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • só, bors, zsiradék

Elkészítése:

A bográcsban megolvasztjuk a zsírt.

Üvegesre dinszteljük rajta a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát. Kissé megpuhítjuk.

Rádobjuk a hámozott paradicsomot is. Megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával. Ezekkel is alaposan átforgatjuk.

Felöntjük vízzel, végül beleforgatjuk a megtisztított, kockákra vágott húst.

Lassú tűzön, néha megkeverve 3-4 óra alatt puhára főzzük a húst.

Az sem baj, ha elkezd elfőni alóla a víz. Annál finomabb lesz, minél többször a zsírjára sül a hús. Ilyenkor mindig ráöntünk 1-2 dl vizet. A feltöltéskor néha vörösbort használunk.

A lényeg, hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig. Főzés közben folyamatosan kóstolgatjuk, fűszerezzük.

A főzés vége felé borókabogyóval ízesítjük. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt.

Érdemes minél többször kevergetni.

Miután a hús megpuhult, belekeverjük az áfonyalekvárt és felöntjük a maradék borral.

Pár perc alatt összeforraljuk.

Főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.