Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tepertő sütése recept

Tepertő sütése
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1,3 kg zsírszalonna
    • Kb. 0,5 dl víz
    • só ízlés szerint

    Elkészítése:

    A szalonnát megtisztítjuk, majd apróbb darabokra vágjuk. (Mi a bőrét levágtuk, mert úgy jobban szeretjük.) Egy közepes fazékba rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet és nagyobb lángon elkezdjük sütni.

    Amikor átpárolódott és a víz elfogyott alóla, akkor mérsékeljük a lángot, és gyakran kevergetve megsütjük.

    Érdemes a végén figyelni, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.

    Ezután leszűrjük, és hagyjuk a felesleges zsírt lecsepegni.

    Sóval meghintve kínáljuk.

    A zsírt, pedig ha már kicsit hűlt, akkor mennyiségtől függően zsíros kupába, vagy befőttes üvegbe töltjük.

    Tipp:

    Még lánykoromban, mikor neveltünk disznót, akkor sokszor sütöttek a szüleim tepertőt üstben. Majd később Anyukám kisebb adagokból is készített a gáztűzhelyen. Ezért nem volt idegen számomra, de saját magam még nem igazán vágtam bele. Most vásároltunk egy kisebb darab szalonnát és megcsináltuk.

    Igazi családi munka lett, mert Párom vágta, én pedig sütöttem. Nem lett sok tepertő, de azt jóízűen elfogyasztottuk egy kevés friss kenyér, és lila hagyma társaságában. Hallottam már, hogy valaki tejjel süti, és attól lesz puha. Nos, én Anyukám módszerét követtem és egy kevés vízzel pároltam meg a sütés elején, hogy puhább legyen. Lett még belőle kicsit több mint 7 dl zsír is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá