Sült zöldségek húsos töltelékkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 3 színes kaliforniai paprika
- 3 nagyobb burgonya
- 6 szép nagy csiperke gomba
- 1 bébicukkini
Töltelékhez:
- 70 dkg darált hús
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 ek sűrített paradicsom
- 7-8 friss bazsalikom levél
- 1 tk őrölt bors
- 1 kk só vagy ételízesítő
- a gombák kitört tönkjei
Tetejére:
- 15 dkg félkemény sajt
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
A töltelékhez a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a a gombákból kitört, majd borsónyi darabokra vágott tönkjeit, a darált húst, a sót és a borsot, majd további 8-10 percig pároljuk és miután a keletkezett levét nagyjából elfőtte, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, az apróra vágott bazsalikomot és a paradicsom pürét, öntünk hozzá kb 1 dl vizet (ez attól függ, mennyire lédús a hús) és további 15-20 percig lassú lángon, időnként kevergetve kissé sűrűre főzzük.
A zöldségeket megmossuk és lecsepegtetjük.
A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd hideg vízben kissé visszahűtjük és lehéjazzuk, majd ezután kettévágjuk és kávéskanállal kifaragjuk a belsejüket. Néhány karikát félreteszünk a cukkinik alá.
A gombákról lehúzzuk a vastag héját.
A cukkinit meghámozzuk és kb 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd kiskanállal vagy vékony pengéjű hegyes késsel kifaragjuk a magos belsejét, hogy csőformákat kapjunk.
A kaliforniai paprikákat kettévágjuk, magházát amennyire lehet eltávolítjuk, ha billegne az aljáról hámozó késsel egy kisebb csíkot le lehet vágni, úgy már fixen tölthető és biztos, hogy nem billen el.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
Egy tepsiben végigsorakoztatjuk az előkészített zöldségeket és megtöltjük a húsos töltelékkel és tetejükre elosztjuk a reszelt sajtot. Végül frissen őrölt borssal kicsit megszórjuk és kb 45-50 perc alatt megsütjük.
Miután elkészült kivesszük a tepsit és az ételt pihentetjük 10-12 percet, ezalatt a keletkezett szaftját a zöldségek visszaszívják és ekkor már szépen vághatóak, szeletelhetőek.
Jómagam úgy gondolom, ehhez nemigen kell semmilyen köret, mert így is eléggé kiadós “kettő az egyben” étel, ezért simán csak friss kenyérrel tálaltam.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A főtt burgonya kiszedett belsejét le lehet tenni a tepsi aljára, az is átsül, sőt piros, ropogós lesz és ki az, aki visszautasítaná a sült krumpli darabkákat? :)
A töltelékhez a bazsalikom helyett számtalan sok más friss zöld fűszer használható, például ízlés szerint petrezselyemzöld, lestyán, kakukkfű, tárkony, a friss kapor is nagyon illik hozzá, ki-ki ízlése szerint variálhatja a fűszerezést!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »