Sült zöldségek húsos töltelékkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sült zöldségek húsos töltelékkel

Hozzávalók:

  • 3 színes kaliforniai paprika
  • 3 nagyobb burgonya
  • 6 szép nagy csiperke gomba
  • 1 bébicukkini

Töltelékhez:

  • 70 dkg darált hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek étolaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 7-8 friss bazsalikom levél
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 kk só vagy ételízesítő
  • a gombák kitört tönkjei

Tetejére:

  • 15 dkg félkemény sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

A töltelékhez a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a a gombákból kitört, majd borsónyi darabokra vágott tönkjeit, a darált húst, a sót és a borsot, majd további 8-10 percig pároljuk és miután a keletkezett levét nagyjából elfőtte, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, az apróra vágott bazsalikomot és a paradicsom pürét, öntünk hozzá kb 1 dl vizet (ez attól függ, mennyire lédús a hús) és további 15-20 percig lassú lángon, időnként kevergetve kissé sűrűre főzzük.

A zöldségeket megmossuk és lecsepegtetjük.

A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd hideg vízben kissé visszahűtjük és lehéjazzuk, majd ezután kettévágjuk és kávéskanállal kifaragjuk a belsejüket. Néhány karikát félreteszünk a cukkinik alá.

A gombákról lehúzzuk a vastag héját.

A cukkinit meghámozzuk és kb 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd kiskanállal vagy vékony pengéjű hegyes késsel kifaragjuk a magos belsejét, hogy csőformákat kapjunk.

A kaliforniai paprikákat kettévágjuk, magházát amennyire lehet eltávolítjuk, ha billegne az aljáról hámozó késsel egy kisebb csíkot le lehet vágni, úgy már fixen tölthető és biztos, hogy nem billen el.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

Egy tepsiben végigsorakoztatjuk az előkészített zöldségeket és megtöltjük a húsos töltelékkel és tetejükre elosztjuk a reszelt sajtot. Végül frissen őrölt borssal kicsit megszórjuk és kb 45-50 perc alatt megsütjük.

Miután elkészült kivesszük a tepsit és az ételt pihentetjük 10-12 percet, ezalatt a keletkezett szaftját a zöldségek visszaszívják és ekkor már szépen vághatóak, szeletelhetőek.

Jómagam úgy gondolom, ehhez nemigen kell semmilyen köret, mert így is eléggé kiadós “kettő az egyben” étel, ezért simán csak friss kenyérrel tálaltam.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A főtt burgonya kiszedett belsejét le lehet tenni a tepsi aljára, az is átsül, sőt piros, ropogós lesz és ki az, aki visszautasítaná a sült krumpli darabkákat? :)

A töltelékhez a bazsalikom helyett számtalan sok más friss zöld fűszer használható, például ízlés szerint petrezselyemzöld, lestyán, kakukkfű, tárkony, a friss kapor is nagyon illik hozzá, ki-ki ízlése szerint variálhatja a fűszerezést!