Sonkás töltött dagadó recept
Hozzávalók:
- 1 nagy sertésdagadó (Kb. 1,2 kg)
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 2 tk mustár
- 1 jó púpos ek zsír
Töltelékhez:
Elkészítése:
A három tojást keményre főzzük, leszűrjük, héjukat eltávolítjuk, és apróra vágjuk.
A darált húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a nyers és a felkockázott tojásokat, az apróra vágott sonkát, a petrezselyemlevelet, a vízbe mártott, kinyomkodott és szétmorzsolt kenyereket. Ízesítjük a fűszerekkel és jól összedolgozzuk.
A megtisztított dagadót felszúrjuk, és belülről megszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük mustárral.
A tölteléket belenyomkodjuk, majd a lyukakat varrócérnával beöltjük.
Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a dagadót és öntünk mellé kb. 1 dl vizet.
Lefedve előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 100 percet puhítjuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk, a hőfokot 180-ra mérsékeljük és állandóan locsolgatva a szaftjával kb. 20 perc alatt szép pirosra pirítjuk.
Majd kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Sokan vannak, akik még az ünnep előtt is dolgoznak, ezért előre kell gondoskodniuk a menüről. Ez a töltött dagadó már 1-2 nappal előre megsüthető, sőt hidegen már szépen is lehet szeletelni. Nálunk minden nagyobb családi összejövetel alkalmával étlapra kerül. Jó nagy adag és csodásan mutat hidegtálon is. A hagyományos tölteléket most egy kevés sonkával is kiegészítettem, és habos krumplipüré körettel kínáltam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »










