Szalontüdő recept
Hozzávalók:
- 2-2 sertés tüdő, szív, nyelv fele-fele arányban
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb babérlevél
- 1 kávés kanál majoránna
- 1 kávés kanál őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 citrom leve
- 1 kanál mustár
- 1 kicsi pohár tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál liszt
Elkészítése:
A belsőségeket megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk, a hörgőket eltávolítjuk, feltesszük egészben főzni a fűszerekkel, a félbevágott vöröshagymával és a fokhagyma gerezdekkel együtt egy jó nagy edényben, mert dagad.
Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük a húsokat hűlni.
Ha kihűltek vékony csíkokra daraboljuk, és félretesszük.
Lábasban a cukrot karamellizáljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zsírt és a lisztet is belekeverjük, és rántást készítünk belőle.
A leszűrt hús főzőlevéből kivesszük a babérlevelet, majd össze turmixoljuk felöntjük a rántást ezzel a lével, ízesítjük mustárral, a citrom levével, sóval (ha szükséges).
Jól kiforraljuk.
Végül beletesszük a húsokat és a tejfölt, és összefőzzük. Zsemlegombóccal tálaljuk.