Szalontüdő

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2-2 sertés tüdő, szív, nyelv fele-fele arányban
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb babérlevél
  • 1 kávés kanál majoránna
  • 1 kávés kanál őrölt bors
  • só ízlés szerint
  • 1 citrom leve
  • 1 kanál mustár
  • 1 kicsi pohár tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál liszt

Elkészítése:

A belsőségeket megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk, a hörgőket eltávolítjuk, feltesszük egészben főzni a fűszerekkel, a félbevágott vöröshagymával és a fokhagyma gerezdekkel együtt egy jó nagy edényben, mert dagad.

Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük a húsokat hűlni.

Ha kihűltek vékony csíkokra daraboljuk, és félretesszük.

Lábasban a cukrot karamellizáljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zsírt és a lisztet is belekeverjük, és rántást készítünk belőle.

A leszűrt hús főzőlevéből kivesszük a babérlevelet, majd össze turmixoljuk felöntjük a rántást ezzel a lével, ízesítjük mustárral, a citrom levével, sóval (ha szükséges).

Jól kiforraljuk.

Végül beletesszük a húsokat és a tejfölt, és összefőzzük. Zsemlegombóccal tálaljuk.