Sertés szűzpecsenye színes borsos, mustáros kéregben sütve, tejszínes gombamártással recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sertés szűzpecsenye
- 1 ek színes bors (én kevertem hozzá egy kis reszelt citromhéjat is)
- 1 ek mustár
- pici só
- 1 dl fehér bor
Gombás raguhoz:
- 50 dkg barna csiperke
- 1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
- 1 csomag petrezselyem, (lehet szárított is, nálam nyáron ledarálva, fagyasztva eltett)
- 2 szelet húsos szalonna
- 1 csipet só
- 1 kevés citrombors (őrölt bors, keverve reszelt citromhéjjal), vagy színes bors
- 1 dl fehér bor
- 1 dl tejszín
Elkészítése:
A húst sütés előtti nap mustárral bekenjük, majd alufóliára szórjuk a borsot, sót, meghempergetjük benne és szorosan becsomagoljuk.
Egy éjszakát, vagy pár órát pihentetjük. Másnap a fóliából kivesszük, forró olajban minden oldalát, hirtelen megsütjük.
Áttesszük egy hőálló tálra, aláöntjük a bort és időnként meglocsolva, pirosra sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a gombamártást: a szalonnát kis kockára vágjuk kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és a megtisztított, szeletelt gombát.
Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Addig sütjük, amíg a leve elfő. Ekkor hozzáöntjük a bort és a tejszínt is belekeverjük.
Pár perc alatt összeforraljuk és a kicsit pihentetett, szeletelt hússal, bulgurral vagy rizzsel tálaljuk.
Tipp:
Előkészítés: 15-20 perc, sütés kb. 40 perc…