Rakott kelkáposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (kb 1,5 kg)
- 50 dkg darált sovány sertéshús
- 1,5 dl basmati (vagy barna) rizs
- 3,5 dl 12 %-os tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- néhány szelet TV és kápia paprika
- 3-4 db koktél paradicsom
- fűszerek: só, őrölt kömény, majoránna, kapor, őrölt bors, pirospaprika, chili paprika, petrezselyemzöld
- diónyi vaj
- 1 ek olaj
- 2 ek apró szemű zabpehely
Elkészítése:
A káposzta torzsáját, illetve a durva ereket kivágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és sós, majoránnás, őrölt köményes vízben 5-6 percig főzzük.
Közben a rizst duplájának mennyiségű vízzel (3 dl) fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük. A főzőlébe teszünk két csipetnyi sót.
A hagymát apróra vágjuk, a paprikát kisebb szeletekre.
Egy serpenyőben olajat hevítünk beletesszük a hagymát, a paprikát (én szoktam egy csipet sót is tenni a hagymára), megdinszteljük és rátesszük a húst. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, friss kaporral, egy púpozott teáskanál pirospaprikával, ízlés szerint chili paprikával, hozzáadjuk a szeletekre vágott koktél paradicsomot, egy gerezd zúzott fokhagymát, majd együtt pároljuk amíg a saját levét elfövi, utána összekeverjük az előfőzött rizzsel és zabpehellyel.
Egy tepsit kivajazunk, majd az aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a rizses húst, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
A tetejére kenjük a tejfölt és 180 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük, ameddig a teteje enyhén megpirul. Sütési ideje légkeveréses fokozaton, alsó rácson kb 35 perc.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Tipp:
Érdekes, hogy a magyaros rakott káposzta mennyire elterjedt és közeli rokona a kelkáposzta nagyon ritkán kerül terítékre. Közösségi oldalakon is kevésbé népszerű, pedig télen is könnyen hozzá lehet jutni, mivel jól tárolható. Egészséges, rostban gazdag.
Télen jó vitaminforrás fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje és az ásványi anyag C, B1- és B2-vitamin-tartalma jelentős.