Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival recept

Hozzávalók:
- 1 nagyobb sertéscsülök
- 1 nagy narancs
- 3 ek méz
- só
- őrölt színes bors
- 2 tk ételízesítő
- 2 tk szárított kakukkfű
- 3-4 friss kakukkfűág
- 2 dl fehérbor
- 4-5 ek sertészsír
- 1 kg krumpli
Elkészítése:
A kicsontozott csülköt alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt színes borssal, és a szárított kakukkfűvel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják (akár egész éjszakára a hűtőben pihentethetjük a csülköt).
Egy tepsit kenjünk ki vastagon sertészsírral, majd fektessük bele az előzőleg befűszerezett csülköt a húsos felével felfelé, majd öntsük alá a bort és tegyük köré a friss kakukkfűágakat.
A mézhez reszeljük hozzá a narancshéjat, adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, majd keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk rá a csülökre a mézes narancsos keveréket úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle, majd alufóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 2,5 óra alatt pároljuk puhára (én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam).
Amikor a csülök puhára párolódott, vegyük le a fóliát, fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele legyen felül, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük a bőrt szép pirosra.
Ezután fordítsuk vissza a húst, hogy a húsos fele legyen felül és szintén süssük szép pirosra, majd vegyük ki a zsiradékból és tálalásig tartsuk melegen.
A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, majd szórjuk meg 1-2 tk sóval és forgassuk alaposan össze.
Ezután tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, forgassuk össze, majd tegyük be a meleg sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük kb egy óra alatt szép pirosra (sütés közben egyszer óvatosan keverjük át, vigyázva, hogy a krumpli ne nagyon törjön).
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a sült krumplit, majd ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »